Karel Witz: Výstav Pivovaru v Poličce se zvýšil o 3 pct téměř na 120 tis. hl

Měšťanský pivovar v Poličce v roce 2016 vystavil 119 996 hl piva, což bylo o 3,01 % výstavu více než v roce 2015. Od začátku roku 2017 až do poloviny května činil výstav ležáku Otakar 11° více než 77 % z celkové produkce, což je o 2 % meziročně více. Sudového piva bylo vystaveno přes 85 %. V roce 2016 činil výstav k 15. květnu více než 39 640 hl piva. Letos to bylo ke stejnému dni jenom 38 015 hl piva. Pro ČIANEWS to uvedl statutární ředitel Karel Witz s tím, že letos bude pivovar pokračovat v práci na nové spilce "C" nad tříposchoďovým ležáckým sklepem "C". Potom bude pokračovat práce na tříposchoďovém ležáckému sklepu, do kterého bude umístěno 21 nerezových ležáckých tanků. Nerezové nádrže spilky "C" jsou již na místě v pivovaru. V dlouhodobém výhledu by se kapacita měla zvýšit až na 170 tis. hl piva.


 

Jaký výstav piva evidujete za 1. čtvrtletí letošního roku – a kolik to bylo za rok 2016?
Výstav piva v Poličce za 1. čtvrtletí neevidujeme. Mohu vám ale sdělit sumární údaje od začátku roku až do poloviny května 2017. Výstav ležáku Otakar 11° byl letos více než 77 %, v roce 2016 byl téměř 75 %. Sudového piva jsme letos vystavili více než 85 %. V roce 2016 jsme vystavili k 15. květnu 2016 více než 39 640 hl piva. Letos to bylo ke stejnému dni jenom 38 015 hl piva.
 
*****

V našem pivovaru se zaměřením na české pivo neuvažujeme o automatizaci. Zhruba za 20 let, kdy bychom mohli být hotoví s plánovanými úpravami včetně nové tříposchoďové varny, se naše kapacita konečně zvýší ze 100 000 hl na 150 000 hl a poté až na 170 000 hl piva. Záleží od zájmu zákazníků o naše pivo za 20 let.

*****

A které druhy vašeho piva jsou nejžádanější a nejúspěšnější – a jak se jednotlivé typy podílejí na vaší produkci?

Jak jsem uvedl, světlý ležák Otakar 11°, který překonal 77 %. Je to o 2 % více než loni.  

 

Jaké speciály připravujete na letošní rok, případně už jste připravili a jaký byl výstav?

Z napjatých kapacitních důvodů na pivovaru vaříme speciály tmavou 13° Elišku a světlý speciál 13° František Bittner třikrát v roce. Na Velikonoce, Sv. Václava a na Vánoce. V roce 2016 jsme speciálů vystavili jenom 0,6 % našeho celkového výstavu. Celkem jsme v roce 2016 vystavili 119 996 hl piva. Bylo to o 3,01 % výstavu více než v roce 2015.

 

Jaká část vašeho výstavu směřuje na export – anebo se soustředíte pouze na pokrytí lokálních potřeb?
Naše nepasterované pivo neexportujeme. Své odběratele získáváme v tuzemsku. Od hranic se Slovenskem po Prahu.

 

Plánujete na rok 2017 nějaké investice? Kam budou směřovat – do rozšiřování kapacit, exportu, automatizace výroby, zvýšení produkce atd.? A kolik budete investovat do jednotlivých oblastí?

V roce 2017 budeme pokračovat v pracích na nové spilce „C“ nad tříposchoďovým ležáckým sklepem „C“. Potom budeme pokračovat v práci na tříposchoďovém ležáckému sklepu, do kterého budeme již brzy potřebovat 21 nerezových ležáckých tanků. Nerezové nádrže spilky „C“ jsou již na místě v pivovaru. Jedná se o obnovu původních ocelových ležáckých tanků a původních spilek, které byly také z oceli, byly však objemově menší. Jedná se o náhradu a rozšíření kapacity pivovaru.

V našem pivovaru se zaměřením na české pivo neuvažujeme o automatizaci. Zhruba za 20 let, kdy bychom mohli být hotoví s plánovanými úpravami včetně nové tříposchoďové varny, se naše kapacita konečně zvýší ze 100 000 hl na 150 000 hl a poté až na 170 000 hl piva. Záleží od zájmu zákazníků o naše pivo za 20 let.

Výstav nám diktují naši smluvní odběratelé. Ti si dnes jezdí ze 67 % pro pivo svými vlastními vozy. Vybírat si mohou z nabízených čtyř základních piv. Vedle nepasterovaného piva si mohou objednat za příplatek 35 % i nefiltrovaný sudový ležák s kvasnicemi. Samozřejmě také nesmluvní odběratelé náš pivovar znají a obdobně si vybírají své pivo. Jde přibližně o 3 % nesmluvních odběratelů. Cena pro nesmluvní odběratele je o 20 % vyšší než u smluvních.

 

Nabízíte svým odběratelům nějaké služby?

Naše NON-STOP služba na vrátnici se aktuálně stará zhruba 20 hodin denně o obchodní návštěvníky pivovaru, kteří se zajímají o konkrétní pivo. To znamená, že jim spočítá přivezené obaly a sudy bez piva, a pak jim vydá sudy a přepravky s pivem podle kupní smlouvy.
Od loňského podzimu zkušebně používáme „propagační stanici“ na pěstování vlastních pivovarských kvasnic. Do konce roku bychom se chtěli s kvasnicemi osamostatnit.

 

A jaké jsou vaše investice do podpory obchodu a marketingu?
Vedle standardních způsobů obchod pivem nijak nepodporujeme. Zvýšili jsme v roce 2013 cenu vratných nerezových sudů o polovinu na dvojnásobek běžné ceny. Jako jediný pivovar v Čechách. Žádný jiný pivovar nás nenapodobil.

 

Plánujete také investovat třeba do rozšiřování sítě vašich restaurací?

Do rozšiřování sítě našich restaurací investovat zatím nebudeme. Aktuálně máme čtyři, jednu v Chotěboři, druhou v Chocni a dvě v Poličce. Uvidíme později.

 

Mělo na vás nějaký dopad nedávné zavedení elektronické evidence tržeb (EET)?

Dopadem zákona o EET (elektronické evidence tržeb), který začal platit od 1. prosince 2016, došlo u pivovaru ke změnám zejména v odběru piva z velkoobchodních skupin. Velkoobchody (VO) totiž veřejně nikdy nepřiznaly úbytek svých odběratelů, který byl od konce listopadu 2016 až 50 %. Podle sdělení jednoho z představitelů jim najednou ubyli mnozí odběratelé. S těmito zákazníky dosud VO obchodovaly v hotovosti a bez dokladů. Řadu svých zákazníků velkoobchody také ztratily.

Odběry velkoobchodů jsou podle naší evidence nyní v průměru mezi 60 až 70 % ročního výstavu předchozího roku. Někteří z odběratelů se však přihlásili mimo svůj velkoobchod přímo k pivovaru. Jedná se samozřejmě o poměr ceny a kvality piva. Jejich odběratelé nechtějí za své peníze ještě dotovat velkoobchody, které si za svou obchodní aktivitu pochopitelně účtují svoji cenu.

Je zajímavé, že v důsledku těchto okolností nám mírně stoupl výstav lahvového piva. V procentech se dnes jedná o vyšší růst výstavu lahvového pivo asi o 4 %. Přesto nám zůstal výstav sudového piva více než 85 % z celkového výstavu piva. Ležáků prodáváme letos více než 91 %.

Včera byl květnový výstav o trochu lepší než 100 % výstavu roku 2016. Ovšem při započtení ztráty výstavu od začátku roku 2017 máme k 15. květnu 2017 zhruba 96 % výstavu minulého roku. Celkem se nám od začátku roku mírně navýšil výstav lahvového piva o více než 1 %. Připomínám, že od 1. května 2017 nového platného ceníku prodáváme sudové i lahvové pivo za stejné peníze. Jenom je o 0,50 Kč za půl litr piva vyšší.

 

*****

Karel Witz je statutárním ředitelem Měšťanského pivovaru v Poličce.

FOTO Radim Hromádko



*****

Měšťanský pivovar v Poličce byl založen v roce 1517. Šlo o společenství 113 majitelů právovárečných domů. Usnesením Sněmu zemského na Sv. Václava byla uzavřena obchodní smlouva mezi králem a společností o tom, že jako právováreční měšťané mohou prodávat své pivo zákazníkům s tím, že z každého piva odvedou panovníkovi poplatek. Od roku 1771 měl již v důsledku královského nařízení Josefa II. pivovar společnou varnu v domě č.p.18 na náměstí. Tím se zamezilo rotování pivovarské chasy po jednotlivých domech po dvou týdnech. Což byl dlouhodobý problém zejména majitelů domů. Spolumajitelkám to vyhovovalo. Od roku 1865 stojí pivovárek na třetím místě, „za hradbami“ městečka. Bez hradu. Důležitý pro poslední přestěhování pivovárku byl požár z 10. července 1845. Tehdy shořel i kostel a s ním celé městečko. Ve třetím pivovaru, který byl postaven roku 1865, máme kromě společné varny také spilku a ležácké sklepy. Od této chvíle jsme přešli na plzeňské pivo, spodně kvašené (alkohol nám na spilkách spodně kvasí). Zpočátku se chladilo či „ledovalo“ přírodním ledem. Od roku 1969 strojním chlazením. Vzhledem k plánovanému "úpadku" pivovárku, který se v socialismu neustále a každoročně překládal, MNV Polička nestihl Pivovar v Poličce zlikvidovat. Byť to měl od roku 1976 uvedené ve svých plánech. Namísto plánované likvidace v roce 1991 zahájili potomci původních majitelů se s. p. Pivovary Hradec Králové soudní při. Ohledně vydání pivovárku dle zákona č.87/1991 Sb. o mimosoudních rehabilitacích. Spor jsme vyhráli.
Dne 1.května 1994 byl pivovar převzat od s. p. Pivovary Hradec Králové. Dodnes užívaná měděná varna Novák & Jahn je z roku 1930. Pivovar investuje do výstavby nových oddělení, vyrábí nepasterované pivo, které pochopitelně neexportuje. Kapacita pivovaru je aktuálně vyprodaná. Spadá do kategorie „malého nezávislého pivovaru“.